Увага! Сайт знаходиться в стадії бета-тестування та наповнення контентом.
 
Головна / Новини мед. закладів / Комунальне некомерційне підприємство "Консультативно-діагностичний центр дитячий Дарницького району м. Києва"
Дослідження грудного молока

03.02.2017

Дослідження складу грудного молока допомагає нам краще розуміти те, як розвивається імунна система новонародженої дитини і яким чином ми можемо зберегти здоров’я і запобігти розвитку хвороб в її майбутньому житті.

Раніше вважалося, що грудне молоко стерильне і не містить бактерій, за винятком ситуацій, коли у матері розвивається мастит або інша інфекція, збудник якої може передаватися дитині через грудне молоко. Але більш пізні дослідження показали, що грудне молоко містить мільйони мікробів (бактерій, вірусів і грибків), які мають вирішальне значення в розвитку імунної системи дитини і запобіганні виникнення гострих і хронічних захворювань, наприклад, таких як, отити, менінгіт, інфекції сечовивідних шляхів, астма, цукровий діабет 1-го типу і ожиріння. Сьогодні ми знаємо, що для оптимального розвитку імунної системи немовлятам конче необхідні мікроорганізми, що містяться в грудному молоці.

Мікробіом новонародженого малюка починає формуватися ще задовго до його появи на світ, адже внутрішньоутробне середовище в нормі також не є стерильним, як нам кажуть старі підручники з акушерства. Так, наприклад, плацентарне співтовариство бактерій включає представників таких типів, як Firmicutes, Tenericutes, Proteobacteria, Bacteroidetes і Fusobacteria. Вчені вважають, що це різноманіття бактерій може впливати на внутрішньоутробний розвиток дитини. Так, у нещодавно проведеному дослідженні група пекінських вчених виявила, що плацентарні мікробіоми жінок, які виношують дітей з нормальною і недостатньою вагою при народженні, суттєво різняться. Плаценти жінок, які виношують малят з недостатньою вагою тіла, відрізнялися меншою бактеріальною різноманітністю і зниженим процентним вмістом лактобактерій. Отже, перебуваючи в матці, малюк піддається впливу мікроорганізмів, що, безсумнівно, впливає на його розвиток.

Величезну роль у формуванні мікробної різноманітності, успадкованої майбутньою дитиною, грають умови життя матері, включаючи регіон проживання, дієту, стреси і прийом ліків (наприклад, антибіотиків). Але визначальне значення мають пологи. Саме під час просування малюка по піхві відбувається його обсіменіння як вагінальними мікробами, так і мікробами материнської прямої кишки. Біфідобактерії, ентеробактерії, бактероїди, клостридії, гриби – є першими біологічними партнерами новонародженого малюка. Оскільки фізіологічні системи немовляти активно дозрівають протягом перших років життя, взаємодія його організму з цими першими мікробними поселенцями чинить сильний і тривалий вплив на розвиток його органів і тканин.

Процес передачі мікробів від матері дитині продовжується під час контакту шкіра до шкіри і грудного вигодовування. Грудне молоко містить кілька сотень видів бактерій та інших мікроорганізмів. Вони зменшують частоту і тяжкість інфекцій у новонародженого, поліпшують бар´єрну функцію кишечника за рахунок збільшення кількості слизу, що виступає в якості щита. Також вони виступають в ролі коучерів і «навчають» імунну систему дитини, показуючи їй як відрізнити хороші бактерії від поганих. Мікроорганізми грудного молока виробляють протизапальні речовини, які забезпечують нормальний розвиток дружньої для дитини флори в кишечнику. Вони також контролюють обмін речовин, зокрема, білків, жирів та вуглеводів. А продукти їх «життєдіяльності», наприклад, вітаміни, необхідні для нормального росту і розвитку малюка.

Але грудне молоко забезпечує організм малюка не тільки мікроорганізмами та специфічними імунними факторами, що захищають його від інфекцій. Воно також містить особливі вуглеводи - олігосахариди, які не перетравлюються, але дуже потрібні нашим мікробам. Олігосахариди сприяють дозріванню та життєдіяльності мікроорганізмів в кишечнику дитини. В грудному молоці їх міститься досить багато (10-12 г/л), до того ж вони мають велике розмаїття (майже 200 видів, на відміну від 2-3 видів олігосахаридів, які виробники сумішей добавляють до своїх формул). Цей факт якнайкраще свідчить про те, яку величезну важливість має мікробіом грудного молока для нашого організму.

Британські дослідники, які вивчали мікробний склад жіночого молока в різних географічних регіонах (Азії, Африці, Північної та Південної Європи) виявили, що він залежить від стану здоров’я матері, її харчування, навколишнього середовища і характеру пологів. Прийом антибіотиків під час вагітності або лактації може відбитися на концентрації бактерій в грудному молоці. Також, слід зазначити, що молоко матерів, які народжували природним чином, мають менше видове розмаїттям мікроорганізмів, ніж молоко жінок, які народжували за допомогою кесаревого розтину.

Сьогодні у вчених не має сумнівів в тому, що формування нормального мікробіому на ранніх етапах життя дитини має драматичне значення для здоров´я людини в майбутньому. Адже на сьогоднішній день вважається, що порушення мікробіому призводить до розвитку таких серйозних захворювань, як астма, атопічний дерматит, харчова алергія, цукровий діабет, метаболічний синдром, а також нейроповедінкові розлади. Очевидно, молочні суміші та інші сурогати грудного молока, нездатні забезпечити нормальний процес розвитку мікробіому дитини, внаслідок чого виникають різні порушення розвитку фізіологічних систем малюка та закладається фундамент майбутніх хвороб. Період від зачаття і протягом перших двох років життя дитини є критичним, коли дитина особливо чутлива до зовнішніх впливів, включаючи і формування мікробіому. Це означає, що штучне та змішане вигодовування через порушення формування нормального мікробіому в ранній період життя знижує шанси людини на міцне здоров´я в майбутньому.


Реєстрація

Вхід










Або зареєструйтесь

Наявність ліків