Увага! Сайт знаходиться в стадії бета-тестування та наповнення контентом.
 
Головна / Новини мед. закладів / Комунальне некомерційне підприємство "Консультативно-діагностичний центр дитячий Дарницького району м. Києва"
Всесвітній тиждень грудного вигодовування 2018: Грудне вигодовування - основа життя

31.07.2018

Природне вигодовування – шлях до подальшого удосконалення людини, розкриття його додаткових можливостей формування здоровя, довголіття, таланту та доброти між людських відношень.

 

І.М. Воронцов

 

Грудне вигодовування дає шанс кожній людині мати найкращий початок у житті. Воно є джерелом ідеального харчування і найбезпечнішим варіантом для забезпечення гарного здоров´я і розвитку дітей. Існує багато науково доведених доказів, що свідчать про численні переваги грудного вигодовування для матері, дитини та суспільства в цілому. Воно особливо важливо протягом перших шести місяців життя, оскільки сприяє профілактиці діареї та пневмонії, двох основних причин смерті дітей грудного віку. Для матерів, які годують груддю, знижується ризик розвитку раку яєчників і молочної залози, двох основних причин смерті жінок.

Кожного року Всесвітній альянс дій на підтримку грудного вигодовування – WABA – проголошує початок компанії, яка має назву «Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування». В 2015 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила Цілі Сталого Розвитку (ЦСР) (Sustainable development goals – SDG) – цільові показники майбутнього міжнародного розвитку до 2030 року, які включають 17 глобальних досягнень задля подолання бідності, викорінення нерівності та несправедливості. Грудне вигодовування має вирішальне значення для досягнення багатьох Цілей сталого розвитку. Воно покращує живлення (ЦСР 2), запобігає дитячій смертності і знижує ризик неінфекційних захворювань (ЦСР 3), а також підтримує когнітивний розвиток і освіту (ЦСР 4). Крім того, грудне вигодовування є чинником, що сприяє подоланню бідності, економічному зростанню та зменшенню нерівності (ЦСР 1, 8, 10).

Головною темою цьогорічного Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування є підхід до грудного вигодовування як основи життя.

Наукові дослідження останніх років підтверджують, що найкращого стану здоров’я і жінки і дитини можливо досягти лише за умови надання можливості усім жінкам годувати своїх дітей виключно грудьми до 6 місяців, із наступним введенням прикорму, та продовжувати грудне вигодовування на другому році життя.

 

Цілі Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування - 2018

 

  • Інформувати людей про взаємозв’язок між належним харчуванням, продовольчою безпекою, зниженням рівня бідності та грудним вигодовуванням;
  • Закріпити за поняттям грудного вигодовування значення "основа життя";
  • Залучити приватні особи та організації для досягнення більшого впливу;
  • Посилити дії для просування грудного вигодовування як невід´ємної складової належного харчування, продовольчої безпеки і зниження рівня бідності.

 

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування 2018 приділяє найбільшу увагу таким питанням, як:

  • Запобігання будь-яких форм поганого харчування:
    • недостатнього споживання їжі,
    • переїдання, надмірної ваги та ожиріння,
    • та пов’язаними з ними неінфекційними захворюваннями, які призводять до серйозних наслідків для здоров’я як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.
    • Забезпечення продовольчої безпеки, навіть, у кризових ситуаціях, включаючи, стихійні лиха, військові конфлікти і погіршення стану навколишнього середовища
    • Досягнення прогресу в подоланні бідності

 

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування підкреслює важливість зосередження уваги на цих проблемах. Адже в світі серед дітей віком до 5 років 52 млн. дітей має недостатню вагу, 41 млн. – надмірну вагу. В світі більше, ніж 1,9 млр. людей віком старше 18 років мають надмірну вагу, серед яких 65 млн. страждають на ожиріння. За оцінками експертів, грудне вигодовування на 10% знижує ризик надмірної ваги та ожиріння в порівнянні зі штучним вигодовуванням. В країнах с низьким та середнім доходом, діти на грудному вигодовуванні віком до 1 року мають на 21% менше ризик померти в порівнянні з дітьми, які ніколи не годувалися грудьми.

Наш світ потерпає від кризових ситуацій, включаючи, стихійні лиха і військові конфлікти. В складних життєвих умовах, в умовах дефіциту питної води та харчування,  грудне вигодовування може бути єдиним шляхом для збереження не лише здоров’я, але й життя дитини.

Оптимальне грудне вигодовування може допомогти подолати проблему бідності і є основою розвитку та майбутнього нашої країни. Адже кожний долар, інвестований в підтримку грудного вигодовування генерує 35 доларів прибутку.

Отже, захист, просування та підтримка грудного вигодовування, як основи життя,  має вирішальне значення для здоров´я та процвітання нашої країни та її людей. Забезпечити це ми можемо тільки разом!

 

    Київський  міський методично - організаційний моніторінговий центру з впровадження галузевої програми « Підтримка грудного вигодування дітей в Україні» та розвитку « дружніх до молоді» служб охорони здоров’я.

 


Реєстрація

Вхід










Або зареєструйтесь

Наявність ліків