Увага! Сайт знаходиться в стадії бета-тестування та наповнення контентом.
 
Головна / Новини мед. закладів / Комунальне некомерційне підприємство "Консультативно-діагностичний центр" Святошинського району м. Києва
Хвороба Лайма (Бореліоз)

12.04.2019

Це група захворювань, при яких уражається центральна нервова система, серцево-судинна система, опорно-руховий апарат, шкіра. Захворювання схильне до тривалого перебігу.

Із слиною кліща збудник потрапляє в організм людини. На шкірі, в місці присмоктування кліща може виникати почервоніння, яке поступово збільшується в розмірі (2-5 см), а середина стає блідою. Також з током крові збудник потрапляє в усі внутрішні органи, суглоби, центральну нервову систему. Тривалість інкубаційного періоду варіює від 1 до 53 днів, в середньому 12 днів.

Хвороба проходить декілька стадій: від появи першого симптому Лайм-Бореліозу - мігруючої ерітеми (почервоніння), до формування хронічних серцево-судинних захворювань, захворювань нервової системи, ураження опорно-рухового апарату, захворювання шкіри.

Часом разом з ерітемою у людини з’являється гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота всього тіла, млявість, болі в суглобах.

В діагностиці захворювання велика увага приділяється опитуванню хворого стосовно перебування на природі за останні два місяці (парки, сквери, лісові смуги, відвідування зон відпочинку на природі), присмоктування кліщів, а також клінічних проявів захворювання. Також велике значення в діагностиці захворювання має лабораторне дослідження.

Лікування іксодового кліщового бореліозу повинно бути комплексним, необхідно враховувати стадії захворювання. Якщо лікування антибактеріальними препаратами розпочати вже на 1 стадії захворювання, значно знижується вірогідність розвитку неврологічних, кардіальних і артралгічних ускладнень.

Специфічних методів профілактики (вакцинація) не існує. Найбільш простим і надійним засобом профілактики захворювання залишаються заходи, направлені проти нападу кліщів: використання ефективних репелентів та застосування засобів індивідуального захисту.

При виявленні на тілі кліща необхідно звернутись до лікаря з приводу проведення кваліфікованого видалення кліща та надання відповідної медичної допомоги. У разі видалення статевозрілого, живого, непошкодженого кліща, його необхідно направити на дослідження до ЛД ДУ «КМЛЦ МОЗ України» з обов’язковим оформленням супровідного документу.


Реєстрація

Вхід










Або зареєструйтесь

Наявність ліків