Увага! Сайт знаходиться в стадії бета-тестування та наповнення контентом.
 
Головна / Новини мед. закладів / Комунальне некомерційне підприємство "Консультативно-діагностичний центр" Святошинського району м. Києва
Гострі кишкові інфекції

05.11.2019

Серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострі кишкові інфекції: дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції та ін. Інфекційні хвороби спричиняються різними збудниками: найпростішими, бактеріями, вірусами.

В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також заноситись брудними руками і предметами домашнього вжитку. На долонях і пальцях можуть осідати збудники гепатиту А, менінгіту, грипу та багато інших захворювань. Вже з дитинства не завадить привчати дітей правильно мити руки. Систематичне миття рук знижує ризик зараження кишковою інфекцією майже в 2 рази. Мікроорганізми можуть потрапити в людину не тільки з їжею, але й при будь-якому контакті брудних рук з очима, ротом або носом.

Хвороба проявляється не відразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду.

Наприкінці прихованого періоду з’являються характерні ознаки захворювання: нудота, блювота, болі в животі, рідкі випорожнення, інколи з домішкою слизу і крові, підвищення температури.

Сприйнятливість людей до кишкових інфекцій досить висока.

Додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук, - запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями.

Ретельне миття рук необхідне: перед приготуванням чи вживанням їжі; після кожного користування туалетом; контакту з тваринами (у тому числі домашніми); контакту з відходами тощо. Проте не всі, особливо діти, вміють правильно це робити. Спочатку руки слід змочити водою, потім намилити їх і розтерти мило до утворення густої піни, далі піну змити. Саме вона потрібна для позбавлення бактерій та шкідливих мікроорганізмів. Цю процедуру проробити двічі-тричі. Слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями. Бруд з-під нігтів видаляють щіточкою. Після миття руки витерти насухо.

Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями. Не купуйте їжу в кіосках там, де немає проточної води та вуличну їжу.

 Важливе значення в профілактиці гострих кишкових захворювань має виконання санітарних правих приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки розмноження хвороботворних мікроорганізмів.

 У поширенні гострих кишкових інфекцій не остання роль належить мухам. Перелітаючи знадвору, де вони кубляться в місцях, багатих на органіку (смітники, перегній, нечистоти) до житлових приміщень, комахи сідають на харчові продукти і таким чином заражають їх збудниками хвороб, яких переносять на лапках та черевці.

 


Реєстрація

Вхід










Або зареєструйтесь

Наявність ліків