Увага! Сайт знаходиться в стадії бета-тестування та наповнення контентом.
 
Головна / Новини мед. закладів / Комунальне некомерційне підприємство "Консультативно-діагностичний центр" Святошинського району м. Києва
1 ГРУДНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДом

25.11.2019

На сьогодні Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) і Об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ/СНІДУ (ЮНЕСК) характеризують ситуацію з ВІЛ-інфекції/СНІДу в світі як пандемію, що має катастрофічні демографічні наслідки для всіх країн.

Всесвітня боротьба зі СНІДом стала однією з найбільш визнаних міжнародних днів здоров’я і важливою можливістю для підвищення рівня обізнаності про це захворювання та його профілактику.

Нашій державі в цьому процесі належить сумне лідерство – 5 місце в світі за темпами розвитку епідемії ВІЛ/СНІДу.

Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні є однією з найтяжчих серед країн Східної Європи. Хвороба протікає довго та має декілька стадій. Термін «синдром» означає сукупність симптомів хвороби. У кожному випадку захворювання на СНІД виявляють глибоке ураження імунної системи, а саме її недостатність, тому в назву включили «імунний дефіцит». Оскільки він виникає не при народженні, його назвали «набутим».

У жовтні 2019 року в Україні офіційно зареєстровано – 1431 новий випадок ВІЛ-інфекції. У 658 пацієнтів діагностовано СНІД, а 236 осіб померли від СНІДу. Шляхи інфікування ВІЛ в Україні: гетеросексуальний – 986; гомосексуальний – 43; парентеральний – 392; вертикальний – 145; невідомий – 2.

У КНП «КДЦ» Святошинського району м. Києва з 2017 року проводиться тестування на ВІЛ-інфекцію за допомогою швидких тестів (за показами). За 9-ть місяців 2019 року протестовано – 860 осіб, із них – 15 осіб позитивних.

         ВІЛ – вірус імунодефіциту людини, що призводить до захворювання на СНІД. ВІЛ схильний до стрімких мутацій, передається через прямий контакт слизових оболонок або крові з рідиною тілесного походження. У ході ВІЛ-захворювання в однієї і тієї ж людини виникають все нові штами (різновиди) вірусу, що абсолютно різні за швидкістю відтворення і за своєю здатністю ініціювати і вбивати ті або інші типи клітин.

ВІЛ від однієї людини до іншої передається при: статевих контактах з інфікованою людиною; переливанні крові зараженого ВІЛ донора; пересадці органів; неодноразовому використанні голок і шприців; проколюваннях частин тіла; татуюваннях.


Реєстрація

Вхід










Або зареєструйтесь

Наявність ліків