30.11.2015
Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Основним фактором передачі є насамперед питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних грунтах. Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук. Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4С протягом кількох місяців. На сьогодні - це одна з найпоширеніших у світі інфекцій. В Україні за останні 5 років на вірусний гепатит А перехворіло близько 400 тисяч осіб, кожний третій хворий - дитина.
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.
Щоб уникнути захворювання фахівці рекомендують:
1. вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються комунальною службою та санепідстанціями;
2. воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип´ятити;
3. не використовувати воду із сумнівних джерел;
4. не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
5. ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;
6. дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
7. регулярно мити руки.