Увага! Сайт знаходиться в стадії бета-тестування та наповнення контентом.
 
Головна / Новини мед. закладів / Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги №2 Голосіївського району м. Києва"
Пам'ятка щодо профілактики захворювань на гепатит А

30.11.2015

Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Основним фактором передачі є насамперед питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних грунтах. Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук. Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4С протягом кількох місяців. На сьогодні - це одна з найпоширеніших у світі інфекцій. В Україні за останні 5 років на вірусний гепатит А перехворіло близько 400 тисяч осіб, кожний третій хворий - дитина.

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

Щоб уникнути захворювання фахівці рекомендують:

1. вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються комунальною службою та санепідстанціями;

2. воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип´ятити;

3. не використовувати воду із сумнівних джерел;

4. не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;

5. ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;

6. дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;

7. регулярно мити руки.


Реєстрація

Вхід










Або зареєструйтесь

Наявність ліків