Увага! Сайт знаходиться в стадії бета-тестування та наповнення контентом.
 
Головна / Новини та поради / Фахівці звертають увагу, що в дев’яти з десяти дорослих є проблеми з нирками, тому варто вчасно проходити медобстеження – Валентина Гінзбург
Новини та поради
Фахівці звертають увагу, що в дев’яти з десяти дорослих є проблеми з нирками, тому варто вчасно проходити медобстеження – Валентина Гінзбург

21.06.2023  |  Новини

Хвороби нирок – це досить велика група захворювань. Вони можуть виникати з різних причин. Та практично кожна з цих патологій, якщо вчасно не запобігти її прогресуванню, може призвести до повної зупинки функціонування нирок.

 

Зазвичай людина, у якої ніколи не було ниркової кольки або іншого гострого стану, думає, що інформація про хвороби нирок для неї зайва. Між тим, фахівці звертають увагу, що в дев’яти з десяти дорослих є проблеми з цим важливим для роботи всього організму органом. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

«Наші нирки заслуговують на те, щоб ми звернули увагу на їхнє здоров’я. І зробити це варто таким чином: відвідати лікаря й визначитися, які обстеження треба пройти», – сказала директорка Департаменту охорони здоров’я.

Фахівці наголошують, що серед типових ускладнень хвороб нирок (здебільшого йдеться про хронічну стадію) – анемії, серцево-судинні захворювання, патології кісток та судин, гормональні та метаболічні порушення тощо.

Як і більшість інших захворювань, хронічна хвороба нирок часто розвивається в людей, що входять до груп ризику. Навіть за відсутності симптомів, слід перевіряти роботу нирок раз на рік, якщо є такі хворі серед кровних родичів, якщо хворієте на діабет, серцево-судинні захворювання, ожиріння, зловживаєте алкоголем або довготривало приймаєте певні ліки. Також регулярно перевіряти стан нирок мають всі люди після 50 років.

Є певні не просто тривожні, а «кричущі» симптоми. Їхня поява частіше за все свідчить про вже наявну хворобу, що стрімко розвивається. Це зміни в сечовипусканні (потреба частіше мочитися, поява домішків крові, піна в сечі), набряки рук та/або ніг, задишка, набряки навколо очей, свербіж шкіри…

«Дуже інформативними є аналізи сечі та крові. Підвищення рівня сечовини та креатиніну у крові, поява білку та формених елементів крові в сечі є показниками проблем із нирками. Так само для встановлення діагнозу необхідно зробити УЗД-дослідження», – пояснила директорка Департаменту.

Вона закликала в жодному разі не займатися самодіагностикою та самолікуванням, а довірити це фахівцям.

«Головне, що необхідно запам’ятати, – кожен наш орган виконує важливу роль. І будь-який із них може потребувати допомоги, щоб і надалі забезпечувати безперебійне функціонування організму. Якщо ставитися до свого здоров’я дбайливо та прагматично (як у нас зазвичай виходить, коли йдеться про автівку або побутову техніку), можна прожити практично здоровим та сповненим сил до поважного віку. Тож візьміть за правило не ігнорувати самих себе. Збережіть себе для себе, для рідних і для України», – закликала Валентина Гінзбург.


Реєстрація

Вхід










Або зареєструйтесь

Наявність ліків