Увага! Сайт знаходиться в стадії бета-тестування та наповнення контентом.
 
Головна / Новини та поради / Валентина Гінзбург: Літні харчові отруєння можна попередити, якщо дотримуватися правил зберігання та вживання продуктів
Новини та поради
Валентина Гінзбург: Літні харчові отруєння можна попередити, якщо дотримуватися правил зберігання та вживання продуктів

27.06.2023  |  Новини

Улітку лікарі фіксують сезонне почастішання звернень зі скаргами на біль у животі, нудоту, розлади шлунку, що часто супроводжуються загальною слабкістю та підвищенням температури тіла. Як правило, збір анамнезу та симптоми вказують на харчове отруєння або на кишкову інфекцію, спричинену ігноруванням основних правил зберігання та вживання продуктів. Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

 

«Більшість таких прикрих випадків із легкістю можна попередити. Але, на жаль, люди забувають про елементарні правила: ретельно мити руки, по кілька разів промивати чистою проточною водою ягоди та фрукти, не вживати продукти, що вже «полежали», особливо без дотримання термінів та температурного режиму зберігання», – нагадала Валентина Гінзбург.

Бактеріальні та вірусні кишкові захворіння, ентеробіоз (глисти), порушення мікрофлори кишківника через збільшення вживання солодкої їжі – всього цього в переважній більшості випадків можна уникнути.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, необхідно дотримуватися простих правил.

  1. Перед тим, як розпочати прийом їжі – вимийте руки. Їхня поверхня містить тисячі мікроорганізмів, серед яких може знайтися той, що вкладе вас у лікарняне ліжко.
  2. Ретельно обробляйте овочі, фрукти та ягоди перед вживанням. Добре промийте проточною водою, за необхідності – попередньо замочіть на 10-15 хвилин.
  3. Уникайте вуличної їжі. Приготовані з порушеннями технологій і санітарно-гігієнічних вимог м´ясо та риба – дуже небезпечні. Для дітей такі перекуси мають бути абсолютним табу.
  4. Не купуйте яйця, копчену рибу та консерви «з рук», на стихійних ринках. Такі продукти в разі недотримання умов зберігання – рекордсмени з поставки пацієнтів до інфекційних відділень.
  5. Торти та тістечка бажано вживати одразу після приготування, адже білкові і заварні креми дуже швидко псуються.
  6. Уважно перевіряйте терміни зберігання молочних продуктів перед вживанням.
  7. Солодкі синтетичні напої замініть на власноруч приготовані морси та компоти. Величезна кількість цукру в газованих напоях провокує патологічні зміни мікрофлори шлунку, що сприяє розвитку грибкових мікроорганізмів та ослабленню захисних сил організму.
  8. Правильно приготуйте продукти для пікніку. Овочі та фрукти завчасно вимийте й упакуйте в чисті пакети, готові м’ясні вироби помістіть у сумки-холодильники, із собою візьміть чисту воду та спрей для обробки рук, вологі серветки.

«Окрема тема – зовсім маленькі діти і розмаїття сезонних фруктів-ягід улітку. Дорослим дуже хочеться нагодувати малечу вітамінами, проте часто це виходить за рамки дозволеного. Пам’ятайте – шлунок дитини лише «навчається» переварювати їжу, тож надмірне вживання різних продуктів може призвести до вздуття, запору або діареї. Найкраще – завчасно порадьтеся з педіатром щодо норм споживання тих чи інших натуральних смаколиків», – порекомендувала директорка Департаменту охорони здоров’я.

Вона побажала бути обережними та обачними в жарку пору року, обирати лише свіжі продукти, а при щонайменших сумнівах – відмовитися від їх вживання.

«І найважливіше – у разі погіршення самопочуття одразу звертайтеся до лікаря. Такі небезпечні хвороби як дизентерія, сальмонельоз, ботулізм потребують негайної медичної допомоги в той час, як розпізнати їх самостійно, без медичної освіти майже неможливо», – наголосила Валентина Гінзбург.


Реєстрація

Вхід










Або зареєструйтесь

Наявність ліків