Увага! Сайт знаходиться в стадії бета-тестування та наповнення контентом.
 
Головна / Новини та поради / Аби не допустити або призупинити розвиток остеопорозу, необхідно проходити обстеження на щільність кісток – Валентина Гінзбург (+відео)
Новини та поради
Аби не допустити або призупинити розвиток остеопорозу, необхідно проходити обстеження на щільність кісток – Валентина Гінзбург (+відео)

04.07.2023  |  Новини

Остеопороз – це важке захворювання скелета, для якого характерне зниження міцності та щільності кісток. Про небезпечність хвороби розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

 

«Остеопороз – серйозне системне захворювання скелета. Його основна ознака – зниження кісткової маси та порушення мікроархітектури кісткової тканини. Людина з остеопорозом стає напрочуд вразливою навіть до невеликих зовнішніх фізичних впливів. Кожне падіння чи удар може обернутися для неї переломом», – зауважила Валентина Гінзбург.

Вона додала, що у своїй підступності остеопороз подібний раку – може довго не проявляти симптомів та вдатися в знаки тоді, коли вже наніс серйозну шкоду. Передує остеопорозу такий стан як остеопенія.

«Розпізнані на ранніх етапах проблеми з кістками досить добре піддаються корекції. Проте виявити їх можна лише в умовах клініки, адже для встановлення діагнозу необхідно зробити певні аналізи та пройти обстеження – денситометрію», – зазначила директорка Департаменту.

За словами Валентини Гінзбург, основними причинами розвитку остеопенії та остеопорозу є: вікові зміни; недостатнє фізичне навантаження; надмірне вживання алкоголю; куріння; гіповітаміноз, гіперпаратиреоз або прийом протягом тривалого періоду лікарських препаратів, що містять глюкокортикоїди. Часто остеопороз та остеопенія зустрічається в жінок під час менопаузи внаслідок дефіциту естрогену. Насторожити мають неодноразові переломи, що траплялися впродовж останніх кількох років. Окрім того, все частіше це захворювання діагностується і у дітей, тому вони також потребують специфічних обстежень. Як правило, для дослідження кісток у дітей використовуються ультразвукові денситометри.

«Дізнайтеся у свого лікаря, чи варто вам або вашій дитині перевіритися. У Києві вже кілька років працює програма скринінгу на остеопороз. У разі необхідності одразу розпочніть лікування, призначене лікарем», – акцентувала директорка Департаменту охорони здоров’я.

Вона зазначила, що Київські міські клінічні лікарні та консультативно-діагностичні центри, у яких впроваджені скринінгові програми, оснащені відповідним обладнанням. За електронним направленням від сімейного лікаря або лікаря-травматолога денситометрію можна пройти безкоштовно.

 

Реєстрація

Вхід










Або зареєструйтесь

Наявність ліків