Увага! Сайт знаходиться в стадії бета-тестування та наповнення контентом.
 
Головна / Новини та поради / Літо – найкращий період для вакцинації проти кору перед сезонним зростанням захворюваності – Валентина Гінзбург
Новини та поради
Літо – найкращий період для вакцинації проти кору перед сезонним зростанням захворюваності – Валентина Гінзбург

14.07.2023  |  Новини

Саме зараз, влітку, найкращий період, щоб захиститися від кору, зробивши відповідне щеплення. Директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург закликала киян подбати про імунопрофілактику, особливо дітей, котрі з тих чи інших причин наразі не вакциновані.

 

За її словами, зазвичай зріст захворюваності на кір спостерігається з настанням холодів. Окрім того, саме із закінченням періоду відпусток та канікул до міста повертається багато людей, а разом із ними з інших регіонів та країн «прибувають» різні інфекційні захворювання.

«Воєнний стан – не привід забувати про рутинні небезпеки. Навпаки, історія людства переконує, що під час воєн небезпечні захворювання розповсюджуються ще стрімкіше та мають більш жорсткіший перебіг. Цьому сприяють переміщення населення, ослаблений імунітет та інші чинники», – сказала Валентина Гінзбург.

Вона нагадала про епідемію кору 2018 року, що стала можливою саме через відсутність колективного імунітету. Недарма показник охоплення щепленнями – один із найважливіших критеріїв відстеження безпеки громадського здоров’я.

«Тоді, коли щоденно в тяжкому стані потрапляли до лікарень десятки киян, усі дуже радо відгукнулися на наш заклик щепитися. І за кілька тижнів вакцинувалися майже стільки, як за весь 2017 рік. Та чи варто доводити до такої ж ситуації знову? Чи життя та здоров’я наших дітей і наше власне – не завелика ціна за необачність і безтурботність?» – зазначила Валентина Гінзбург.

Вона наголосила, що кір – дуже небезпечна та заразна хвороба. Гостре вірусне захворювання супроводжується запальним ураженням верхніх дихальних шляхів, висипом і поширенням токсинів організмом.

Ускладнення кору досить серйозні. Серед них: бронхіт, отит, кон’юнктивіт, пневмонія, менінгіт. Ця недуга може призвести навіть до смерті.

Найтяжче переносять кір люди з ослабленим імунітетом та вагітні. До того ж, при інфікуванні в першому триместрі у дитини можуть діагностуватися глухота, пороки серця, синдром Дауна та інші захворювання.

«То мінімізуємо ризики. Якнайшвидше переконайтеся, що ваша дитина отримала всі необхідні щеплення, зокрема проти кору. Маєте сумніви – зверніться за консультацією до свого педіатра», – зазначила Валентина Гінзбург.

Як пояснила директорка Департаменту, якщо дитина пропустила щеплення, не треба починати вакцинацію з початку – лікар складе новий графік. У разі, якщо графік було порушено, вакцинацію проти будь-якої інфекції можна робити в довільному порядку. Єдине правило, яким слід користуватися: стежити за дотриманням інтервалів введення доз.

«А найголовніше – варто розуміти, що, приймаючи рішення на користь вакцинації, ви убезпечуєте свою дитину та родину від хвороб, які можуть мати тяжкі і навіть летальні наслідки», – підсумувала Валентина Гінзбург.


Реєстрація

Вхід










Або зареєструйтесь

Наявність ліків