Увага! Сайт знаходиться в стадії бета-тестування та наповнення контентом.
 
Головна / Новини та поради / До Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами кияни можуть швидко та зручно пройти експрес-тестування – Валентина Гінзбург
Новини та поради
До Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами кияни можуть швидко та зручно пройти експрес-тестування – Валентина Гінзбург

28.07.2023  |  Новини

Із нагоди Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами Департамент охорони здоров’я КМДА з 24 липня до 4 серпня оголошує профілактичний тижневик. Про це повідомила директорка профільного Департаменту Валентина Гінзбург.

 

Вона зазначила, що скринінг швидкими тестами можна пройти в лікувально-профілактичних закладах столиці.

«Зверніться до свого сімейного лікаря, у консультативно-діагностичний центр або лікарню. Завдяки міській цільовій програмі «Громадське здоров’я» всі комунальні заклади охорони здоров’я забезпечені тест-системами для безоплатного обстеження на вірусні гепатити В і С», – сказала Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що тестування проводять медичні працівники, а в разі виявлення вірусу – направляють пацієнта до Київської міської клінічної лікарні № 5 для поглибленої лабораторної діагностики методом ПЛР.

«Якщо діагноз підтвердиться, одразу буде сформовано направлення на лікування, яке є безкоштовним і проводиться у спеціалізованих відділеннях, що працюють на базі міських лікарень №№ 5 та 15», – сказала директорка Департаменту охорони здоров’я.

Додатково до діагностики в лікувальних закладах, у співпраці з БО «100% життя. Київський регіон» 30 липня з 13:00 до 17:00 буде організована профілактична акція в рекреаційній зоні Гідропарку на території пляжу «Молодіжний». Захід передбачає тестування на вірусні гепатити та ВІЛ-інфекцію і консультування лікаря-інфекціоніста.

Директорка Департаменту порадила скористатися нагодою та пройти швидке обстеження, що займає близько 15 хвилин.

Лікарі пояснюють, що залежно від ступеня тяжкості та індивідуальних особливостей організму, гепатит може мати як безсимптомний перебіг, так і незначні клінічні прояви.

Найбільш поширені симптоми: загальна слабкість, швидка втомлюваність, дратівливість, апатія; нудота, блювання, діарея, болі в животі; зміна кольору сечі (потемніння, сеча кольору пива), знебарвлення калу, пожовтіння шкіри, слизових оболонок та склер, підвищення температури тіла.

Гостра інфекція може протікати з обмеженими симптомами або безсимтомно. Не пролікована гостра фаза вірусного гепатиту С переходить у хронічну форму, що у 30% випадків  завершується цирозом печінки та можливим розвитком раку печінки.

Шляхи передавання вірусу гепатиту залежать від його типу. Так, гепатитом А та Е можна заразитися в побуті. Інфікування вірусами гепатиту В, С і D відбувається в результаті контакту через пошкоджену шкіру або слизові оболонки з інфікованими рідинами організму (переважно кров): при переливанні крові, під час медичних маніпуляцій, у манікюрному та тату-салонах, вживанні ін’єкційних наркотиків, під час незахищеного статевого акту.

«Від вірусного гепатиту не застрахований жоден із нас. Необхідно берегтися, але на 100% це неможливо. Проте вчасно дізнатися про хворобу та розпочати лікування під силу будь-кому. Закликаю зробити це. І якщо на цьому і наступному тижні часу не знайдеться, зверніться до лікаря будь-коли. Можливості обстеження та лікування в столиці сталі, тож ваше здоров’я залежить цілком від вашого рішення його зберегти», – підсумувала Валентина Гінзбург.

 

Реєстрація

Вхід










Або зареєструйтесь

Наявність ліків