Увага! Сайт знаходиться в стадії бета-тестування та наповнення контентом.
 
Головна / Новини та поради / Близько 1 500 столичних лікарів первинної ланки вже готові допомагати пацієнтам у питаннях ментального здоров’я – Валентина Гінзбург
Новини та поради
Близько 1 500 столичних лікарів первинної ланки вже готові допомагати пацієнтам у питаннях ментального здоров’я – Валентина Гінзбург

24.01.2024  |  Новини

На початок 2024 року близько 1 500 столичних лікарів первинної ланки пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP та готові допомагати своїм пацієнтам в питаннях ментального здоров’я. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Вона нагадала, що така інтеграція послуги з ментального здоров’я реалізується в Україні в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

«Психічне здоров’я – така ж важлива складова загального здоров’я, як і фізичне. Більше того, від ментального здоров’я також залежить, як людина почуватиметься на фізичному рівні. Втім не кожен розуміє, що відповідно до свого психологічного стану він потребує допомоги ззовні. І ще менше людей знають, з чого або з кого почати пошук такої допомоги», – зауважила Валентина Гінзбург.

За словами директорки Департаменту, зараз як ніколи важливо, щоб людина могла проговорити з фахівцем свої тривоги, страхи, хвилювання та інші почуття. Адже через війну навантаження на психіку кожного суттєво зросло.

«Саме в такій ситуації сімейний лікар часто стає «найближчим» спеціалістом, що може зарадити проблемі. По-перше, це вже знайома людина, з якою звично обговорювати питання здоров’я. По-друге, саме цей фахівець володіє інформацією щодо вашого анамнезу, способу життя, родинної ситуації, тому зможе точніше та швидше визначитися з тактикою надання підтримки або порекомендувати, куди звернутися по спеціалізовану допомогу», – зазначила Валентина Гінзбург.

Вона навела приклади, у яких випадках варто поговорити про свій стан із лікарем. Це можуть бути проблеми зі сном, відчуття тривоги, виснаження, апатії. Лікар, який пройшов навчання за програмою ВООЗ mhGAP, може порадити, як підтримати дитину, старшого родича, близьку людину, яка перебуває на війні або повернулася із фронту. А також поділиться техніками, як впоратися з панічною атакою, сумом або спалахом агресії.

Можна звернутися до сімейного лікаря, навіть якщо він не пройшов навчання. Не маючи відповідної підготовки для надання підтримки з ментального здоров’я, він знайде в системі фахівця, який зможе допомогти.

Також Валентина Гінзбург нагадала, що медичні працівники Києва, крім згаданої державної програми, проходять тренінги щодо психологічної стресостійкості, реагування та надання психологічної допомоги, що проводять для них фахівці Ізраїльської коаліції травми.

Крім того, для працівників столичних комунальних закладів охорони здоров’я запроваджено тренінги з надання психологічної допомоги та психосоціальної підтримки під час кризової ситуації і травматичних подій на базі КНП «Клінічна лікарня «ПСИХІАТРІЯ».


Реєстрація

Вхід










Або зареєструйтесь

Наявність ліків