Увага! Сайт знаходиться в стадії бета-тестування та наповнення контентом.
 
Головна / Новини та поради / Інформація для батьків: статистика кількості нещасних випадків із підлітками зростає – Валентина Гінзбург (+відео)
Новини та поради
Інформація для батьків: статистика кількості нещасних випадків із підлітками зростає – Валентина Гінзбург (+відео)

14.03.2024  |  Новини

У 2023 році кількість нещасних випадків із підлітками помітно зросла. Йдеться не про випадки, які не можна передбачити, а про те, від чого можна було вберегти дитину. Так, зокрема минулого року до медичних закладів столиці потрапили 174 дитини у стані гострого алкогольного або наркотичного сп’яніння. У 2022 році таких випадків зафіксовано всього 64. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

 

«Замисліться, більш ніж у 2,5 рази зросла кількість дітей, переважно підліткового віку, яким через вживання алкоголю або наркотиків знадобилася допомога лікарів, зокрема і реаніматологів. І це діти, які мають родини, близьких людей, що ними опікуються. Чому я вважаю, що треба бити на сполох? Тому що більшість із цих випадків можна було б попередити. Адже ми говоримо зараз не про ДТП або травми, що складно передбачити. Ми говоримо про отруєння медикаментами, алкоголем, наркотичними речовинами і, найстрашніше, – про дитячі суїциди», – зауважила директорка профільного Департаменту.

Вона зауважила, що не краща й ситуація з отруєнням ліками та біологічними речовинами. У 2023-му медикаментами, побутовою хімією, іншими токсичними речовинами, що переважно зберігаються вдома, отруїлися 389 дітей. Щоправда, таке в більшості стається з молодшими дітьми від 3 до 14 років.

«І майже кожен такий випадок – через неуважність дорослих. Йдеться про маленьких дітей, яких залишили без нагляду, або підлітків без належної уваги, з тих чи інших причин позбавлених психологічної підтримки дорослих», – сказала Валентина Гінзбург.

На її думку, саме недостатність відвертих, близьких відносин із дорослими може призводити до трагедії – суїциду.

«Мабуть, це найстрашніше, що може статися в житті родини. Втратити дитину через те, що вона не впоралася з особистими проблемами, травмами, драматичними переживаннями, які саме в підлітковому віці набувають особливо гострих форм. Маємо розуміти, що ментальне здоров’я – така сама складова загального здоров’я, як і фізичне. І опікуватися ним – важливо. А дбати про ментальне здоров’я дітей – завдання близьких дорослих», – переконана директорка Департаменту.

За даними Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф м. Києва, у 2022 році бригади «швидких» за викликом «спроба суїциду у дитини» виїжджали 93 рази. У 2023 – 135. Торік 17 таких спроб завершилися летально. 16 із них – через падіння з висоти. У 2022 році таким чином загинули 11 дітей.

Найбільшу кількість спроб вкоротити життя роблять діти 14-16 років. Дівчата частіше наважуються на самогубство і набагато частіше перед тим вживають алкоголь.

Фахівці стверджують, що часто випадкам суїциду передують зміни поведінки підлітка. Вони радять звернути увагу на такі ознаки пригнічений настрій дитини або сильна роздратованість; різкі зміни настрою, порушення сну та апетиту; відмови від спілкування; раптова втрата інтересу до занять, що раніше приносили задоволення. Розмови на кшталт «краще б я не з’являвся на світ» або «хочу заснути та не прокинутися» також не можна ігнорувати. Все це привід щонайменше слідкувати за станом підлітка уважніше, а в разі необхідності – проконсультуватися з фахівцем щодо необхідності психологічної допомоги. Якщо ж дитина різко змінила свою поведінку – з веселої перетворилася на депресивну та сумну, або навпаки – зі спокійної на занадто тривожну – необхідно звернути на це увагу. Раннє втручання в ситуацію має допомогти попередити спробу суїциду. Водночас батьки повинні бути максимально делікатними, готовими звернутися до спеціаліста за порадою. Також можна розповісти дитині про можливість самостійно зателефонувати до фахівця у зручний час. Просто дати таку інформацію та номери телефонів. У Києві створено достатньо можливостей, щоб порадитися з психологом або психіатром у режимі 24/7.

«Коли йдеться про дитину-підлітка, важливо розуміти, що йому потрібні увага, піклування та прояви любові близьких. Бережіть свою дитину, коли їй один рочок, і коли 18. Опікуйтесь не лише її фізичним здоров’ям, а й ментальним. Усе, що відбувається з вашою дитиною, – ваша зона відповідальності. Пам’ятайте про це», – наголосила Валентина Гінзбург.

Корисні контакти:

«Телефон довіри», «гарячі лінії» – 0-800-50-12-12; 044-502-22-97; 044-353-67-72.

Цілодобова наркологічна диспетчерська служба «СОЦІОТЕРАПІЯ»: 044-258-68-91.


Реєстрація

Вхід










Або зареєструйтесь

Наявність ліків