Увага! Сайт знаходиться в стадії бета-тестування та наповнення контентом.
 
Головна / Новини та поради / Пам’ятка для грибників
Новини та поради
Пам’ятка для грибників

28.05.2015  |  Поради

Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція таїть в собі небезпеку отруєння. Найчастіше отруєння виникає внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, що пов’язані із вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, строчки, гриб-парасолька цегляно-сіро-червоний, опеньок несправжній тощо.

 

Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція таїть в собі небезпеку отруєння. Найчастіше отруєння виникає внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, що пов’язані із вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, строчки, гриб-парасолька цегляно-сіро-червоний, опеньок несправжній тощо.

Для того щоб уникнути отруєння дикорослими грибами !!!

1. Надійний спосіб уникнути отруєнь грибами - відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи в магазинах.

2. Якщо Ви не відмовились від цього продукту, то безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

3. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу, то обов’язково врахуйте наступне:

• ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

• якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не кладіть його у кошик;

• намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби – „білі”, „бабки”, „моховики” тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруєних;

• якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

• перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;

• не вживайте сирих грибів;

• перед приготуванням будь-якої страви гриби відваріть гриби декілька разів у підсоленій воді (бажано не менше трьох) протягом 10-15 хвилин;

• готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, не більше 24 годин, в емальованому посуді;

• не давайте грибів малолітнім дітям;

• ніколи не застосовуйте „домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок, нічого не дають.

Якщо вже трапилася біда і ви почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких :

–       перш за все промийте шлунок водою з марганцем і відразу ж викликайте "швидку   

      допомогу".

–        навіть незважаючи на можливе тимчасове полегшення Вашого стану негайно  

       зверніться до найближчої лікувальної установи.

 

Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 


Реєстрація

Вхід










Або зареєструйтесь

Наявність ліків