28.05.2015 | Поради
Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція таїть в собі небезпеку отруєння. Найчастіше отруєння виникає внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, що пов’язані із вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, строчки, гриб-парасолька цегляно-сіро-червоний, опеньок несправжній тощо.
Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, але ця традиція таїть в собі небезпеку отруєння. Найчастіше отруєння виникає внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, що пов’язані із вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, строчки, гриб-парасолька цегляно-сіро-червоний, опеньок несправжній тощо.
Для того щоб уникнути отруєння дикорослими грибами !!!
1. Надійний спосіб уникнути отруєнь грибами - відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи в магазинах.
2. Якщо Ви не відмовились від цього продукту, то безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу, то обов’язково врахуйте наступне:
• ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
• якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не кладіть його у кошик;
• намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби – „білі”, „бабки”, „моховики” тощо. В наших широтах серед них найменша кількість отруєних;
• якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
• перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
• не вживайте сирих грибів;
• перед приготуванням будь-якої страви гриби відваріть гриби декілька разів у підсоленій воді (бажано не менше трьох) протягом 10-15 хвилин;
• готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, не більше 24 годин, в емальованому посуді;
• не давайте грибів малолітнім дітям;
• ніколи не застосовуйте „домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок, нічого не дають.
Якщо вже трапилася біда і ви почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких :
– перш за все промийте шлунок водою з марганцем і відразу ж викликайте "швидку
допомогу".
– навіть незважаючи на можливе тимчасове полегшення Вашого стану негайно
зверніться до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.