29.10.2015 | Поради
Не за горами вже новорічні свята. І, звичайно, кожного як вдома так і в гостях буде чекати накритий стіл, заставлений усілякими ласощами, які мало кому вдається спробувати в «буденному» житті. Хочеться з’їсти все – але водночас не хочеться мучитися через наслідки переїдання. Крім того Новий Рік у компанії – ситуація, коли не випити навряд чи вийде, і в той же час хочеться залишитися у формі.
От кілька нескладних порад, які допоможуть Вам.
1) Щільна й пізня новорічна вечеря – досить тяжке випробування для організму в цілому й для системи травлення особливо, адже ніч – час, коли активність травлення (і виділення ферментів) мінімальна. Розумніше за все було б повечеряти трохи раніше, десь о 8-9 годині, а до святкового столу до традиційного шампанського подати легкі закуски.
2) Для того, щоб допомогти своєму шлунково-кишковому тракту впоратися з навантаженням, прийміть перед тим, як сідати за стіл, одну-дві таблетки ферментативних препаратів.
3) Намагайтеся їсти в основному те, що швидко переварюється. У першу чергу, це салати й страви, приготовлені з урахуванням сумісності харчових продуктів, а також варена або подрібнена їжа. Утримайтеся від страв, які переварюються занадто довго – смаженого м’яса, солінь, маринадів, копчень.
4) Не починайте їжу з жирних страв – жири знижують секрецію шлункового соку й уповільнюють травлення. Це допоможе вашому організму максимально швидко засвоїти все вжите й позбавити вас відчуття млявості після їжі.
5) Спробуйте все-таки не захоплюватися екзотичною їжею – зосередьтеся на тому, до чого звик ваш організм.
6) Якщо ви все ж хочете спробувати щось незвичайне, зробіть це після того, як з’їсте небагато овочевого салату. Сирі овочі допоможуть вашому шлунку переварити незвичну їжу, а рослинна клітковина, що міститься в них, «зв’яже» більшу частину речовин, які можуть спричинити розлад травлення. Куштувати незнайомі блюда потрібно дуже обережно – навіть якщо щось здалося вам надзвичайно смачним, краще обмежитися «дегустаційною» порцією.
7) Не варто намагатися куштувати все підряд – краще вибрати кілька страв і обмежитися ними. Невелика розмаїтість їжі, що потрапляє до шлунку, гарантує швидке переварювання й відсутність будь-яких неприємних наслідків. Крім того, чим менше ви їсте, тим менше ризик випадкового вживання в їжу несумісних продуктів. Якщо ж ви все-таки вирішили спробувати все, що стоїть перед вами, то намагайтеся їсти потроху, чергуючи дегустації з салатами із сирих овочів.
5) Не налягайте на їжу протягом перших 20-30 хвилин, проведених за столом, навіть якщо до цього ви не їли цілий день.
6) Намагайтеся зважувати свої можливості, щоб оцінити й закуски, і гарячі страви, і десерт.
7) Намагайтеся їсти не занадто швидко. Не соромтеся розмовляти за столом, виходити з-за нього – це допоможе вашому організму швидше переварити їжу.
8) Добре закусуйте. Це сповільнить усмоктування алкоголю зі шлунка. По-друге, не змішуйте різні алкогольні напої і не в якому разі не пійте червоне вино після вживання міцних напоїв
9)Дотримуйтеся золотого правила – пити не більш так званої «однієї дози» алкоголю на годину. «Одна доза» – це 150 мл вина (1 склянка), або 360 мл пива (1 банка), або 30 мл міцного напою (1 чарка). Якщо спирт надходить в організм швидше, ферментативна система просто не справляється з його розщепленням. Результат – ранкова мука через отруєння продуктами неповного розщеплення сумнозвісного етанолу.
10)Однією з причин похмільного синдрому вважають зневоднення організму. Тому ви добре пом’якшите свою завтрашню долю, якщо будете на кожну склянку алкоголю випивати по одній склянці води. Утримайтесь від вживання газованих напоїв бо вони підвищують всмоктування алкоголю.